Apelsinsorbet

Idag var en sådan dag hemma hos mig där man tittar i kylen och i skåpen och det bara ekar. Hur gör man glass när man knappt har några ingredienser hemma? HIttade dock några äggvitor i kylen sedan sist jag gjorde glass och bara nyttjade gulorna, en halvtom förpackning med apelsinjuice och en halv citron. Kan man få ut något av det tänkte jag, och tja, såhär blev det :)

Apelsinsorbet
1 dl vatten
1 dl socker
2 äggvitor
2 dl apelsinjuice

1-2 msk citronsaft


Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ungefär två minuter, sockret skall smälta. Låt sedan sockerlagen svalna (går ganska snabbt i isbad).

Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner apelsinjuice och smaka av med  citron. Rör försiktigt ihop äggvitor och apelsinlag, det behöver inte gå ihop helt, det blandas i glassmaskinen också. Sätt igång glassmaskinen och häll i glassmeten. Låt gå i ungefär en halvtimme innan du skedar upp i en plastburk och ställer i frysen.

Kommentar:
Det här receptet är baserat på flera olika recept och äggvitorna hade jag i främst för att de stod i kylen och såg ensamma ut. Äggvitorna gör att glassen ser sådär vit ut. Ifall man vill ha en mer apelsinfärgad sorbet får man leta efter ett recept utan, eller med mindre äggvitor i. Ifall man inte har glassmaskin kan man ändå göra sorbet, men då passar det här receptet bättre att följa:

Apelsinsorbet utan glassmaskin:

3 äggvitor
1 dl apelsinjuice
ev. florsocker

Vispa äggvitorna till styvt skum och vänd försiktigt ner apelsinjuicen. Smaka av och tillsätt eventuellt florsocker om du tycker att det behövs (vanligt socker löses inte upp i smeten och skulle ge ett knastrigt resultat, så använd därför helst florsocker). Var försiktig så att inte luften går ur smeten när du rör i den.
Skeda upp smeten i en plastburk och frys över natten.

Kommentar:
Självklart blir det bäst resultat om du använder färskpressad juice eller pressar apelsiner själv. Men om det ekar i skåpen så kan du självklart göra som jag och använda dig av apelsinjuice i tetrapak :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0