Kaffeglass

Jag hade aldrig riktigt förstått förtjusningen med kaffeglass, tills jag provade en italiensk efterrätt som heter Affogato (receptet kommer också nedan). Världens enklaste och godaste efterrätt.  Såhär i efterhand vet jag inte om det är så stor skillnad mellan Kaffeglass och Affogato, men jag har iallafall lärt mig att uppskatta båda :)
Knepet för att få riktigt mycket kaffesmak på glassen är att använda kaffepulver som blandas med vatten. Man kan då få mycket kaffesmak utan att behöva tillsätta speciellt mycket vatten. Men självklart kan man smaksätta med starkt vanligt kaffe om man vill det. Jag har kaffelikör i min glass också, men det tillsatte jag mest för att jag hade det hemma, den går lika bra att utesluta.
 
Kaffeglass
1 sats  Vaniljglass Deluxe med eller utan vaniljstång (läs kommentaren i receptet till vaniljglassen för instruktioner angående hur du skall göra utan vaniljstång)
1-2 msk snabbkaffe
1-2 msk vatten
50 g hackad mörk choklad
ev. 2 msk kaffelikör

Gör vaniljglassen enligt receptet och låt svalna. Blanda ut kaffepulvret med vattnet och rör tills blandningen är klumpfri. Tillsätt lite kaffeblandning i taget till den avsvalnade glassen, smaka dig fram till en lagom stark kaffesmak.
Sätt igång glassmaskinen och häll i glassmeten. Tillsätt den hackade chokladen efter ungefär tjugo minuter. Låt maskinen gå i ungefär 40 minuter totalt. Skeda upp glassen i en plastburk och blanda eventuellt i kaffelikören. Låt frysa någon timme till i frysen innan servering.


Affogato 
Det här receptet behövs ingen glassmaskin till, och inte heller speciellt mycket tid. Extremt enkelt, men galet gott :)

Vanilj eller chokladglass till så många personer du skall servera
Starkt kaffe
Ev. grädde

Om du vill ha grädde så börja med att vispa den fluffig. Fördela glassen i skålar, glas, eller kaffekoppar och skeda över lite grädde på varje portion. Häll över ett par matskedar starkt, varmt kaffe på varje portion och dekorera eventuellt med riven choklad. Servera direkt, gärna med en kopp gott kaffe till!

Bra bilder...

Har lovat att tillägna min syster ett inlägg eftersom det är tack vare henne som jag har så fina bilder på den här bloggen. Hon låter mig nämligen låna hennes fina systemkamera :)  Tack Emma!
Italiensk knäckglass

Jag har egentligen bara gjort glass i drygt två månader av mitt liv, men jag tycker ändå att jag lyckats göra en del sorters glass. Min kära glassälskande far ratade alla sorters glassar jag gjorde och åt hellre billig köpeglass, tills jag gjorde den här. Den här glassen verkar inte vara speciellt märkvärdig, men jag kan lova er att den är god!


Italiensk knäckglass
1 sats Vaniljglass de luxe

ungefär 30 sötmandlar
3/4 dl socker
4 msk amaretto


Hacka sötmandlarna och lägg tillsammans med socker i en stekpanna. Hetta upp sockret och mandlarna tills sockret smält och blivit brunt. Häll blandningen på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Gör vaniljglassen enligt receptet. Personligen tycker jag att det är onödigt att ha vaniljstång i den här glassen eftersom både knäcken och amaretton ger väldigt mycket smak ändå. Gör du glassen utan vaniljstång kan du blanda alla ingredienser, utom gelatinet, direkt i kastrullen och hetta upp till 80-85 grader eller tills glassmeten tjocknat.
Sätt igång glassmaskinen och häll i den avsvalnade glassmeten.
Krossa under tiden knäcken i en mortel till lagom stora bitar. Häll i knäcken när det är ungefär halva tiden kvar på glassen.
Skeda sedan upp glassen i en plastburk och rör i amaretton. Frys ett par timmar till i frysen då alkoholen sänker fryspunkten något för glassen.Kommentar:
Har provat en del varianter av denna glass och det mesta blir riktigt gott. Om man vill göra en variant utan amaretto kan man utesluta den, men jag kan tipsa om att det då blir riktigt gott att tillsätta 50 g hackad mörk choklad istället.
Om det är knäcken som är problemet, man kanske inte gillar den något brända smaken, så kan man ersätta dem med 1 1/2 dl naturella hackade sötmandlar, det blir också gott och kanske egentligen något mer italienskt ;)

Ananassorbet

Ber om ursäkt för att jag inte uppdaterat på ett tag, det har sina orsaker, men allt kan inte skyllas på tekniken. Skall bättra mig, lovar! Börjar därför denna bättring med två inlägg på samma dag :D

Jag gillar att kunna göra glass spontant med ingredienser jag oftast har hemma, skall man springa iväg till affären så försvinner lite av spontaniteten. Färsk ananas är något jag sällan har hemma, men ananas på burk däremot....

ananassorbet

Ananassorbet
2 små burkar med ananasringar
200 g socker
1 msk citronsaft
1 äggvita
ev. vatten

Häll av spadet till ananasen i en skål. Mät upp 1 deciliter av spadet och häll det i en annan skål tillsammans med ananasringarna. Mixa ananas och spad till en slät puré.
Häll sockret i en kastrull och mät upp hur mycket ananasspad du har kvar. Häll ananasspadet i kastrullen med socker och tillsätt vatten så att du har totalt 2 deciliter vätska i kastrullen. Låt socker, vatten och ananasspad koka upp tills sockret löst sig. Ställ sockerlagen att svalna, gärna i isbad.
Vispa äggvitan till hårt skum och ställ åt sidan. Tillsätt citronsaften och den avsvalnade sockerlagen i ananaspurén och rör till en jämn smet. Vänd till sist ner äggvitan.
Sätt igång glassmaskinen och häll i sorbetsmeten. Kör sorbeten i 30-40 minuter.Kommentar:
Om det nu skulle vara så att man har en färsk ananas hemma, eller om man är lite kräsen så kan man självklart använda sig av det också. Ungefär 225 g färsk ananas blir lagom. Man byter då ut ananasspadet mot vatten, 2 dl vatten till sockerlagen och 1 dl till att mixa ananasen till puré.

RSS 2.0