Chocolate chip & cookie dough

Ja, ni har förstått det hela rätt, det är ännu en ben & jerry's rip-off på gång, men denna gång ännu mer likt orginalet. Personligen tycker jag om glassen, men inte så mycket att jag tycker att det är värt att lägga femtio spänn på en liten fjutt-burk med glass. Så här är ett tips för er som inte vill bli ruinerade: Gör glassen själv! Det blir inte bara billigare utan dessutom också godare :D

Chocolate chip & cookie dough

En sats vaniljglass de luxe, men ta en halv vaniljstång istället eller byt ut mot vaniljsocker ( se kommentaren till vaniljglass de luxe)

1 dl mjöl
0,75 dl florsocker
2 msk smör
2 msk grädde eller mjölk
1 krm vaniljsocker
ev. ca 25 g hackade valfria nötter, tex pecannötter

50 gram  hackad choklad, mörk eller ljus

Gör vaniljglassen enligt  receptet och förbered kakdegen underr tiden glassmeten svalnar. Blanda de torra ingredienserna (ej chokladen beroende på om du vill ha den i glassen eller i degen). Tillsätt flytande eller fast smör beroende på hur du vill att konsistensen skall vara. Rör ihop degen och tillsätt mjölk/grädde tills du är nöjd med konsistensen på degen.
Rulla degen till bollar i lagom storlek och lägg upp på en tallrik eller dylikt. Ställ in i frysen medan du väntar på glassen.
Slå på glassmaskinen och häll i glassmeten.
Efter ungefär tjugo minuter häller du i den hackade chokladen. Låt glassmaskinen gå i ungefär femtio minuter, eller tills du är nöjd med konsistensen. Skeda upp i en plastburk och varva med kakdegsbollarna. Ställ in i frysen och frys en stund till.

Kommentar:
Jag tycker att det är lite roligare att ha chokladen i glassen än i degen, men vill man köra en äkta rip-off skall man ju egentligen lägga chokladen i degen.
Anledningen till att man fryser degen en stund är för att den inte skall gå sönder så lätt när man rör ner den i glassen.
Vill man kan man självklart använda sig av ett annat grundrecept på vaniljglass än vad jag gör, men detta blir riktigt gott :)


Elvisglass

Denna glassen är min julklapp till er läsare och också mitt bevis till att Elvis faktiskt är död på riktigt. För om han levt hade han kunnat lukta sig till denna glass på vilket avstånd som helst och dykt upp i ditt kök när du är mitt uppe i glassmakeriet och det har, så vitt jag vet, inte hänt mig när jag gjort denna glass.  

Elvisglass
2 dl socker
1 3/4 dl vatten
3 bananer
2 dl jordnötssmör

Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud i ett par minuter tills sockret löst sig. Låt sockerlagen svalna, går snabbt i isbad.
Mixa bananerna släta. Tillsätt jordnötssmöret och den svala sockerlagen och mixa ytterligare till en slät smet.
Sätt igång glassmaskinen och häll i glassmeten. Låt gå i 40-50 minuter och skeda upp i plastburk och frys i ytterligare några timmar innan eventuell servering.

Kommentar:
Jag har gått genom hela mitt liv i tron om att jordnötssmör är sött. Men tji fick jag när jag för något år köpte hem det för att göra kakor av. Jordnötssmör består främst av mixade jordnötter, men även lite olja för att få rätt konsistens, och smakar bara jordnöt och kanske lite salt. Nötter överlag består ju i huvudsak av fett (även om det är nyttigt fett) och då är det ju naturligt att jordnötssmör får en ganska hög fetthalt. Därför är den här glassen något svårfryst och det räcker inte med tiden i glassmaskinen utan det behövs ytterligare några timmar i frys för att få bra konsistens på glassen.

Förtydligande:
Till sist en förklaring för er som behöver lite uppfräschning i era Elviskunskaper. Glassen heter Elvisglass på grund av den smörgås som Elvis är känd för att ha ätit mycket av (och delvis orsakat hans övervikt). Smörgåsen bestod av en dubbelmacka på vitt bröd med jordnötssmör och skivad banan mellan. Smörgåsen stektes sedan i rikligt med smör i en stekpanna.

The Elvis Presley Merry Christmas Edition Ice-Cream, 1973 Las Vegas


The Elvis Presley Merry Christmas Edition Ice-Cream, 1973 Las VegasOch till sist svaret på frågan som ni alla undrat över, vad får egentligen en glassbloggare i julklapp?!
Jo, glasskopor såklart :PVaniljglass de luxe

Lite mörk i färgen av det mörka muscovadosockret

Detta är grundglassreceptet som jag använder som grund till all mjölkbaserad glass som jag gör. Därför är det här en uppdatering av detta inlägg, då
jag underskattade ett bra basrecept i det tidigare. Så gör antingen en kanongod vaniljglass med hjälp av det här receptet, eller klicka dig runt på bloggen och prova någon av de olika smaksättningarna som jag använt mig av,  med länk till det här receptet :)

Vaniljglass de luxe

2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 vanlijstång (kan uteslutas om du skall smaksätta med något annat, eller ersättas med vaniljsocker efter smak)
100 g strösocker + 25 g muscavadosocker
(Alternativt 125 g strösocker)
5-6 äggulor
1 gelatinblad (eller motsvarande mängd geletinpulver, dvs 0,5 tsk)

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den (använder du inte vaniljstång, kan du hoppa över att värma upp grädden och direkt börja med att vispa äggulorna). Blanda skrap, vaniljstång, mjölk och grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan stå och dra i en kvart.

Förbered under tiden gelatinbladet eller pulvret enligt anvisningarna på paketet.


Vispa äggulor och de båda sockersorterna fluffigt. Rör ner äggsmeten i mjölkblandningen.
Värm glassblandningen försiktigt under omrörning tills smeten tjocknat, vilket sker vid ungefär 80-85 grader. Har du en stektermometer liggandes i någon låda hemma så kan du ju använda dig av den :) Var försiktig så att smeten inte börjar koka, för då skär den sig nämligen. Om du inte har någon termometer kan du pröva att göra slevprovet eller rosprovet.

När du tagit kastrullen av plattan rör du ner gelatinet (det är smidigt att lösa upp det i lite av den varma smeten först och hälla över i kastrullen när det löst upp sig).

Kyl glassmeten, går snabbt i ett isbad, och fiska upp vaniljstängerna. Om du hellre vill ha vaniljsocker i så är det dags att tillsätta det nu. När smeten svalnat slår du på glassmaskinen och häller i smeten. Kör maskinen i ungefär 40 minuter och skeda sedan upp glassen i en plastburk för infrysing.

Kommentar:
Vad man väljer för muscovadosocker beror inte alltid bara på vad man har hemma utan också på vad man tycker om. Det ljusa muscovadosockret har en mer kola-aktig smak och det mörka säger många har en lakritston, men det vet jag personligen inte om jag tycker. Jag tycker mest att det mörka har en lite mer mustig smak, så man behöver inte oroa sig för att får lakritsglass. Om man inte har det hemma så kan man prova farinsocker istället. Jag har provat både det mörka och det ljusa muscovadosockret.

Apropå att inte ha saker hemma så har jag personligen aldrig grädde hemma, så jag provade att göra den enbart på mjölk, det gick bra, men självklart får man en godare glass om man använder grädde. Fett och socker är ju trots allt smakbärare ;)
I denna uppdatering så skulle jag vilja slå wett slag för grädde (som jag numera oftast har hemma) i glassen. Hemmagjord glass blir hårdare än köpt glass i och med att livsmedelsindustrin använder mycket tillsatser och kan blåsa in över 50% (!) luft  i den glass du köper. En lagom avvägd fett- och sockerhalt gör att glassen får en bättre konsistens, det vill säga du får en ännu hårdare glass med mjölk istället för grädde. Om du ändå vill göra en fettsnål glass kan du ju testa "anonym"s tips om att byta ut grädden mot vaniljvisp :) 

Om man är lite snål som jag och tycker att vaniljstång är dyrt och inte skall slösas med kan man ta vara på den även efter användandet. Skölj av vaniljstången tills du inte längre ser några mjölkspår och torka försiktigt av den med lite hushållspapper. Sätt ugnen på femtio grader (gärna vamluft om du har) och torka vaniljstången i någon timme. Varva sedan vaniljstång och strösocker i en liten burk och låt stå. Efter ett par dagar har du ditt alldeles egna vaniljsocker som håller hur länge som helst . Dessutom ett vaniljsocker med riktiga vaniljprickar i!

Pepparkakssandwich

Eftersom det är jul och jag redan har slagit in på pepparkaksspåret så tänkte jag fortsätta på det. Det här är dessutom ett recept som funkar även för dig utan glassmaskin. Tyvärr har jag ingen bild på detta, men jag kan lova dig att det är supergott :) Något att smaska på i juletider, eller varför inte ta vara på de kvarvarande pepparkakorna i mellandagarna?

Pepparkakssandwich
Vaniljglass
Pepparkakor (om du gjort dem själv så se till att du hittar två med samma form)

Skeda upp vaniljglass på den ena pepparkakan, tryck på den andra och vips, en mumsig sandwich :D

Apelsinsorbet

Idag var en sådan dag hemma hos mig där man tittar i kylen och i skåpen och det bara ekar. Hur gör man glass när man knappt har några ingredienser hemma? HIttade dock några äggvitor i kylen sedan sist jag gjorde glass och bara nyttjade gulorna, en halvtom förpackning med apelsinjuice och en halv citron. Kan man få ut något av det tänkte jag, och tja, såhär blev det :)

Apelsinsorbet
1 dl vatten
1 dl socker
2 äggvitor
2 dl apelsinjuice

1-2 msk citronsaft


Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ungefär två minuter, sockret skall smälta. Låt sedan sockerlagen svalna (går ganska snabbt i isbad).

Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner apelsinjuice och smaka av med  citron. Rör försiktigt ihop äggvitor och apelsinlag, det behöver inte gå ihop helt, det blandas i glassmaskinen också. Sätt igång glassmaskinen och häll i glassmeten. Låt gå i ungefär en halvtimme innan du skedar upp i en plastburk och ställer i frysen.

Kommentar:
Det här receptet är baserat på flera olika recept och äggvitorna hade jag i främst för att de stod i kylen och såg ensamma ut. Äggvitorna gör att glassen ser sådär vit ut. Ifall man vill ha en mer apelsinfärgad sorbet får man leta efter ett recept utan, eller med mindre äggvitor i. Ifall man inte har glassmaskin kan man ändå göra sorbet, men då passar det här receptet bättre att följa:

Apelsinsorbet utan glassmaskin:

3 äggvitor
1 dl apelsinjuice
ev. florsocker

Vispa äggvitorna till styvt skum och vänd försiktigt ner apelsinjuicen. Smaka av och tillsätt eventuellt florsocker om du tycker att det behövs (vanligt socker löses inte upp i smeten och skulle ge ett knastrigt resultat, så använd därför helst florsocker). Var försiktig så att inte luften går ur smeten när du rör i den.
Skeda upp smeten i en plastburk och frys över natten.

Kommentar:
Självklart blir det bäst resultat om du använder färskpressad juice eller pressar apelsiner själv. Men om det ekar i skåpen så kan du självklart göra som jag och använda dig av apelsinjuice i tetrapak :)


Gingerbread icecream with gingerbread dough...

... eller pepparkaksglass med papparkaksdeg på svenska :P Försökte göra en rip-off på Ben & Jerry's glass Cookie dough, fast med julkänsla. Ni får väl avgöra själva hur väl jag lyckades :) 
I alla fall så är det här en glass för dig som har en klump med pepparkaksdeg i kylen som inte blev utkavlad när du bakade i förra veckan (typ jag :P). Eller kanske en glass för dig som faktiskt vågar erkänna att degen faktiskt är godare än kakan... ;)

Gingerbread icecream with gingerbread dough
4 äggulor
1,5 dl florsocker
4 dl grädde
1 msk pepparkakskrydda (lika delar ingefära, nejlikor och kanel, givetvis malda)
50 - 100 gram pepparkaksdeg

Separera äggulan från vitan (vitorna kan du göra sorbet av om du vill, kanske mitt nästa recept :D). Vispa äggulor och florsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt pepparkakskryddorna.
Vispa grädden fluffig med elvisp innan du försiktigt vänder mer den i äggsmeten. Sätt igång glassmaskinen och häll i glassmeten.
Dela under tiden pepparkaksdegen i så stora bitar som du vill ha och rulla dem till små bollar ifall du vill att de skall vara jämna. Slå av glassmaskinen efter ungefär en halvtimme och skeda upp glassen i en plastburk. Vänd ner pepparkaksbollarna jämnt i glassen och ställ i frysen och låt frysa  en stund till.

Kommentar:
Ifall man har ett favoritvaniljglassrecept kan man naturligtvis använda det istället och bara tillsätta pepparkakskryddorna och pepparkaksdegen enligt receptet. Vill man ha pepparkaksglass men tänkt att använda sin deg till pepparkakor så kan man ju hoppa över pepparkaksdegen och bara köra på kryddorna. Det blir gott det med, men man förlorar ju lite nöjet med att säga hela det långa namnet på glassen; Gingerbread icecream with gingerbread dough :)

Försökte skapa lite julkänsla XD

Kokosglass utan mjölk

Vet inte riktigt om man skall klassa denna glass som glass eller sorbet eftersom den inte innehåller någon mjölk och därmed inte borde vara glass. Den innehåller ju å andra sidan kokosmjölk, så är det verkligen en sorbet då?
Det är i allafall en god glass/sorbet och väl värd att prova. Ni behöver dock inte oroa er för att glassen skall smaka kardemumma eller kanel, de kryddorna förstärker faktisk bara kokossmaken.

Kokosglass utan mjölk
1,75 dl vatten
200 g strösocker
1 bit kanelstång
0,5 tsk hel kardemumma
4 dl kokosmjölk
ev. 1 dl riven kokos

Koka upp vatten, socker, kardemumma och kanel i en kastrull. Låt blandningen sjuda i 2-3 minuter tills sockret lösts upp. Låt sockerlagen svalna (går ganska snabbt i ett isbad). Sila sedan sockerlagen så att du får bort kardemumman och kanelstången. Blanda sockerlagen med kokosmjölken. Sätt igång glassmaskinen och häll ner glassmeten.
Om du vill ha lite småbitar i glassen kan du tillsätta kokosflingorna efter 10-15 minuter. Totalt tar det ungerfär trettio minuter innan glassen är färdig. Skeda upp glassen i en tättslutande burk och förvara i frysen.

Kommentar:
Den här glassen är väldigt enkel att göra och har ju inte speciellt svåra ingredienser. En fördel med sorbet/glass som denna är att de ofta är mjölkfria, vilket ju är en fördel om man är mjölkallergiker, laktosintolerant eller kanske vegan.

Vad jag tror skulle kunna piffa upp den här glassen ytterligar ett snäpp skulle kunna vara om man rostade kokosen i en torr stekpanna innan man tillsatte den i glassen (helst inte direkt från stekpannan förstås, den får nog svalna lite först :P). Det skulle nog ge en extra puff till glassens utseende eftersom man skulle se den rivna kokosen bättre med en ljust brun färg (till skillnad från hur vit glassen ser ut på bilden). Glassen skulle ju då också få en lite annorlunda smak. Men om man gillar det kritvita utseendet skall man självklart köra på det.

Den här glassen var ganska söt så om man vill skulle man möjligtvis kunna minska sockermängden något.


Creds till syrran dvs Emma Eriksson


Chokladsorbet

Det kanske låter konstigt med chokladsorbet, men det är faktiskt riktigt gott :) Det smakar choklad på ett bra sätt, ibland när man äter vanlig chokladglass så smakar det egentligen inte så mycket choklad, men det gör den här sorbeten.

Chokladsorbet
6 dl vatten
150 g farinsocker
150 g strösocker
65 g kakao
2 ½ tsk vaniljsocker
 ev. 25 g mörk choklad

Häll vatten, socker, farinsocker och kakao i en kastrull. Låt socker lagen sjuda i 6-7 minuter, sockret skall smälta. Rör i vaniljsockret och mörk choklad ifall du vill. Rör tills chokladen smält och låt sedan sockerlagen svalna, eventullet i isbad. Sätt igång glassmaskinen och häll i sockerlagen. Låt maskinen gå i ungefär en timme och låt sedan sorbeten frysa till sig lite till i en tättslutande burk i frysen.

Kommentar:
Det var när jag gjorde den här glassen som min glassmaskin stannade ett par gånger, så minska eventuellt mängderna i receptet lite.
Jag har funderat lite på varianter av det här receptet. till att börja med hade jag mörk choklad med "nibs" i när jag gjorde den, det blev ju gott med lite små bitar i. Men eventuellt så skulle man ju kunna ha små bitar marshmallows i glassen. Isåfall lägger man i dem efter ungefär halva tiden i glassmaskinen. Jag har också funderat på om man skulle kunna byta ut halva mängden vatten till kaffe i sockerlagen. Ska prova båda dessa varianter någon gång :)

Såhär såg det ut i burken. Den är inte köpt även om det ser ut så, låt dig inte luras av att det är en glassburk. Tänkte lägga upp den här bilden bara för att jag blev så chockad när jag tog av lock och den såg så köpt ut ><|såhär fint blev det :) Delvis tack vare att jag fick låna syrrans kamera :P

Första inlägget...

Tänkte börja med en förklaring, ett förtydligande av bloggen. Den startades när jag fick en glassmaskin i födelsedagspresent av mina polare när jag fyllde arton. Jag hade tidigare lovat att ooom  jag fick en glassmaskin i födelsedagspresent så skulle jag starta en glassblogg :). Och voila... Här är den :)
I denna blogg hade jag tänkt att publicera recept, típs och tricks på glass som man gör själv i glassmaskin. Det blir faktiskt godare att göra egen glass med glassmaskin än utan. Gör du glass utan glassmaskin måste du röra om i den i frysen med jämna mellanrum och du tenderar att få en glass med konsistens som isglass och inte alls som glass du köper i affären.
Därför är en glassmaskin en bra förutsättning om du vill göra god glass hemma. De flesta glassmaskiner fungerar på samma sätt, en skål med någon slags frysklamp i (som du måste frysa mellan varje gång du gör glass) och en rörlig del som med hjälp av en motor rör glassen samtidigt som den fryses.
Vill du inte äta upp glassen direkt så håller den sig i ett par veckor i en burk i frysen.
Lite saker att tänka på när man gör egen glass är att titta i sin instruktionsbok och se hur mycket glass man kan göra åt gången. Häller du i för mycket så kan glassmaskinen stanna mitt i glassproduktionen ( gjorde min häromdagen XD).
När man gör sorbet så är det bra att ha i åtanke att inte mixtra för mycket med sockerproportionerna. Är det för mycket socker kan det leda till att glassen inte stelnar som den ska, och är det för lite socker kan glassen få konstig konsistens. Men å andra sidan bör man ju alltid uppmuntra experimentlusta :P
Vätskan som du häller i glassmaskinen bör vara kall och du bör sätta igång maskinen innan du häller i glassmeten, annars kan den frysa fast i frysblocket. Bästa sättet att snabbt kyla ner varm glassmet (om du inte orkar vänta alltså)  tror jag är i ett isbad. Ställ kastrullen eller bunken i en diskho med iskallt vatten. Lägg sedan kylklampar eller dylikt i vattnet. Glassmeten svalnar ganska snabbt, men rör om i den ett par gånger, för ofta kan det vara varmt där glassmeten inte har direkt kontakt med den kallnande kastrullen eller bunken. 

Tror att detta får vara nog med tips för första inlägget. Men det kommer mer tips och trix allteftersom glassproduktionen ökar, jag lovar :)

RSS 2.0