Om upphettningen...

Det svåraste momenten med att göra glass, och inte ens det är speciellt svårt, är upphettningen av glassmeten. Under upphettningen vill man åstadkomma en koagulering av äggulorna, det vill säga att smeten tjocknar. Dock vill man inte hetta upp den såpass mycket att smeten skär sig. Det finns olika knep för att hålla koll på när smeten är tillräckligt tjock.

Är man den extremt nogranne, eller kanske nybörjaren, så är en digital stektermometer ens bästa vän. Smeten är nämligen klar vid 83-85 grader. Man bör dock ha i åtanke att smeten antagligen inte håller samma temperatur vid ytan som den gör i botten (om du inte har varit väldigt duktig på att röra om ;) ), så det kan vara lagom att mäta temperaturen någonstans i mitten.

Har du ingen stektermometer, eller är lite mer van i köket och gillar att "gå på känn", så kan man göra rosprovet eller slevprovet för att se om smeten har tjocknat tillräckligt. Slevprovet innebär att man doppar baksidan av en sked eller en "slev" i glassmeten och drar en linje med fingret över smeten. Om din linje förblir intakt så har smeten tjocknat tillräckligt, om linjens kanter börjar rinna ihop så är den inte klar.
Vad gäller rosprovet så skall du också doppa baksidan av en sked i smet, för att sedan blåsa på den. Om smeten börjar vecka sig och bilda ett rosliknande mönster så är den klar, om inte, så får du värma ytterligare.

När smeten har tjocknat är det viktigt att kyla ner den snabbt, dels för att det inte skall börja växa bakterier i den, och dels för att det inte är så lyckat att hälla varm glassmet i en kall glassmaskin.  Jag brukar göra ett isbad med kylklampar i diskhon och ställa ner kastrullen där. På så vis tar det inte speciellt lång tid att kyla ner smeten.
Om man vill så kan man låta glassmeten stå och svälla i kylen över natten och göra färdigt den dagen därpå.

RSS 2.0